Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rólunk

Rólunk

A kezdetek

A Neuperger Pincészet története két történelmi borvidék, a Pécsi és a Villányi határán íródik. Családi birtokunk csaknem huszonöt évvel ezelőtti megalapítása óta szenvedélyünk és életünk a szőlő, az odaadással készített bor, ahogy az sváb felmenőink számára is természetes volt.

A célom egyszerű: a természet tiszteletben tartása mellett, a modern technológia segítségével olyan borokat készíteni, amelyekben két borvidék legjobb adottságai ötvöződnek a borkedvelők örömére!” - így szól a pincészetet ma is irányító Neuperger Balázs hitvallása. Mint elárulja, meghatározó volt számára, hogy “agrármérnök szüleimnek köszönhetően olyan családba születtem, ahol magától értetődő volt a termőföld és a természet szeretete.” 

A borász családfő három évtizede foglalkozik szőlővel és borral, a családi vállalkozást, a Neuperger Pincészetet 1996-ban alapította meg. Hosszú, kihívásokkal teli évek teltek el, míg a kezdeti egyharmad hektár a folyamatos fejlesztések, beruházások, valamint az új telepítések eredményeként mára 30 hektárra bővült.

A szőlő

Szőlőültetvényeink a Villányi, valamint a Pécsi borvidéken helyezkednek el. A mikroklímának és a talajadottságoknak köszönhetően Magyarország két legdélibb borvidékén a szőlőterületek kiváló minőségű borok előállítását teszik lehetővé. Ezt a szubmediterrán éghajlatú térséget nem hiába jegyezzük a történelmi magyar borvidékek között. 

A Villányi borvidékhez tartozó ültetvényeken portugieser, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet franc és cabernet sauvignon, míg a pécsi részeként jegyzett versendi Öreghegyen rizlingszilváni, Irsai Olivér, királyleányka, sauvignon blanc és muscat ottonel szőlőfajtákat termesztünk.

A pincészet

Pincészetünk a régi borkészítő hagyományokkal rendelkező Bólyon található. Itt történik a szőlő feldolgozása és palackozása.

Bóly város jellegzetessége az öt pincesorból és mintegy négyszáz présházból álló pincefalu. A ma is élő hagyományainkat jól jelzi, hogy én is egy 1881-ben épült présházban kezdtem a szőlő feldolgozását és a borkészítést. 

A Neuperger Pincészet jelenlegi birtokközpontját nem messze innen, jelentős beruházással új, méltó helyszínre költöztettük 2020-ban: itt kapott helyet a modern feldolgozó, iroda és borkóstoló helység is.

Feldolgozás

A feldolgozásnál és erjesztésnél a legmodernebb technológiákat alkalmazzuk. Számítógép által vezérelt hűthető-fűthető kóracél tartályokban erjesztjük borainkat, megőrizve azok frissességét, az itt készült fehér borokra jellemző, kicsattanó gyümölcsösséget, vadvirágos mezőket idéző illatjegyeket. 

A vörösborok egy részét ászok és barrique tölgyfahordóban érleljük tovább. A hordókat egy közel 150 éves hagyományos, boltíves pincerendszerben tároljuk, ahol a pinceágak együttes hossza megközelíti a 200 métert. Borainkat részben gasztronómiai kiszerelésben, valamint palackozva külföldön és belföldön kerülnek értékesítésre.

Büszkék vagyunk rá, hogy az első tavaszi munkálatoktól kezdve a palackozásig személyesen veszünk részt a borkészítésben, mindvégig vigyázva a borainkra jellemző minőségre.